Kandiba Zeytinyağları Selçuk Şirince bölgesindeki kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz ve zedelemeden dal sarsıcılar ile hasat ettiğimiz Memecik cinsi zeytinlerinden üretilmiştir. Peki nedir bu Memecik Zeytini.. Ege bölgesinin en yaygın ve ülkemizde en çok yetiştirilen çeşitlerinden biridir. Bu zeytin çeşidinin en önemli özelliği ise hem yeşil sofralık hem de siyah sofralık olarak üretimi yapılmakta ve yağ oranının yüksek olması sebebiyle zeytinyağı üretimi için de kullanılmaktadır.
Ağaç Özellikleri Ağaç yarı dik ve güçlü büyüme gösteren bir çeşittir. Memecik zeytin ağacı kuraklığa çok dayanıklıdır. Aydın ve Muğla bölgesinde dağlarda sulanmadan zeytin üretimi halen yapılmaktadır. Kendine verimli bir çeşittir. Periyosite oranı ise %20-30 civarındadır.
Meyve Özellikleri
Meyveleri iri ve oval şekilde ucu memelidir. Dane orta irilikte, topan ve ucu sivridir, çekirdeği büyüktür. Memecik zeytini verimli ve yağ kalitesi yüksek bir çeşittir. %28-30 oranında yağ verir. Hem yağlık zeytin hem de sofralık zeytin olarak değerlendirilmeye uygundur. Yağ kalitesi yüksek ve uzun süre depolamaya uygundur.
Sofralık ve yağlık olarak değerlendirilir. Yağı koyu yeşilimsi-sarı renkte, meyve kokusu kuvvetlidir. Kimyasal ve duyusal özellikler bakımından Ayvalık çeşidi yağlarından sonra ikinci sırada yer alır. Yeşil olum döneminde hasat edilen meyveler “İspanyol usulüne” göre işlenerek dış Pazar isteklerine uygun özellikte ürün elde edilir. Siyah olum döneminde hasat edilen meyveler de siyah sofralık olarak değerlendirilir.
Memecik zeytin çeşidi ağaç özelliği olarak kuvvetli gelişen ağaç grubundadır. Ağaç başı verim iyi bakılma şartıyla verim yılında ağacın yetişmişlik yaşından (20-25 yaş ) itibaren 90-120 kg arası miktarlara ulaşmaktadır. Tek dezavantajı periyosite ye (zeytin ağacının bir yıl vermesi bir yıl vermemesi ) girmesidir. Ama özellikle vurguladığımız bir durum vardır zeytinde iyi bakım şarttır.